Yrityksen perustaminen

shutterstock_279912800

Yrityksen perustamiseksi vaaditaan aina ajatus. Ajatus voi olla uusi liikeidea – eli havainto siitä, että jollekin tuotteelle tai palvelulle on kysyntää mutta sitä ei ole saatavilla tai tarjonnan määrä ei ole riittävä – tai jo olemassa olevan liikeidean hyödyntäminen. Liikeidea on siis yrityksen perustamisen suurin vaatimus ja kulmakivi, joskin yrityksen perustaminen on paljon monipuolisempi prosessi.

Liikeidea

Liikeidea kannattaa kirjoittaa paperille, jotta sitä on helpompi arvioida. Liikeidean monipuolista käsittelyä ja suunnitelmaa yrityksen perustamisesta kutsutaan liiketoimintasuunnitelmaksi ja liiketoimintasuunnitelmassa otetaan huomioon yrityksen perustamiseen liittyviä erilaisia vaatimuksia – muun muassa rahoitustarve, lupa-asiat ja vakuutukset sekä yritysmuoto.

Spoimukset ja lait

Yrityksen perustaminen hoituu perustamissopimuksella lukuun ottamatta toiminimiyrittäjiä, jotka eivät tarvitse erillistä sopimusta. Yksityiselle elinkeinonharjoittajalle on riittävää ilmoittautua kaupparekisteriin. Sekä yksityisyrittäjiä että muita yrityksiä sääntelee kuitenkin erilaisia lakeja. Lait riippuvat paljon yrityksen toimialasta ja yritysmuodosta, mutta yrityslainsäädäntöön kannattaa paneutua monipuolisesti, minkä lisäksi Verohallintoon on kannattavaa olla yhteydessä veroasioiden hoitamiseksi kuntoon. Jokaisen yrityksen on lisäksi huolehdittava kirjanpidosta ja mikäli kirjanpito ei ole yrittäjälle itselleen tuttu aihealue voi sen ulkoistaa vaikkapa tilitoimistolle.

Pääoma

Uutta yritystä varten tarvitaan usein alkupääomaa. Pääoman tarve vaihtelee luonnollisesti yrityksen tyypin mukaan ja pankit voivat myöntää yrityslainoja. Usein yrittäjä aloittaa käyttämällä omia säästöjään ja koska yrittäjyyttä pyritään Suomessa tukemaan, on jokaisella kokoaikaisesti yrittäjäksi ryhtyvällä mahdollisuus hakea TE-palvelujen myöntämää starttirahaa. Starttirahan suuruus vaihtelee. Se koostuu kuitenkin aina päivärahasta ja TE-palvelun määrittämästä lisäosasta.